Steptechniek

Steppen is eenvoudig en voor bijna iedereen goed te doen.
Bedenk maar dat kinderen al op zeer jonge leeftijd op de step staan (veelal nog voor ze goed kunnen fietsen)

Hier onder de basis van de techniek even toegelicht.

Van been wisselen

Het afwisselen van de benen is van groot belang, bijna iedereen heeft (zeker in het begin) een voorkeurs been. Het is van belang om snel te wennen aan het wisselen van afzet / stand been. De belasting van beide benen zal evenredig verdeeld moeten worden. Hoewel dit in het begin vaak leidt tot wat onhandige ongemakkelijke bewegingen is het heel goed aan te leren.

Het wisselen kan op verschillende manieren, de meest eenvoudige en meest gebruikte methode is hieronder in plaatjes weergegeven.

steptechniek

Wanneer dit eenmaal in je systeem zit kan dit zonder veel moeite over gaan in een voorzichtig overspringen. Tot je op het punt komt waar bijvoorbeeld wedstrijdrijders er echt niet meer over nadenken en de wissel vaak als routine op de, op dat moment meest gunstig of veilige manier, uitvoeren.

Afzet

Bij het afzetten is het belangrijk om ontspannen te bewegen, van voor naar achter maar niet van te ver naar voren naar een hele lange achter zwaai.
Voor een gemakkelijke afzet is het handig je knie op te trekken en dan het been in 1 beweging naar de grond te laten ‘vallen’ en dan door af te zetten. De voet zal dan ongeveer naast de standvoet op de grond belanden en van daar kunt u de afzet afmaken.

Sturen

Tja het lijkt net eender als met fietsen, maar als je veel kracht zet merk je dat je al snel aan het slingeren gaat. Houd het stuur stevig beet maar ga er niet aan hangen of trekken. Probeer zo recht mogelijk te blijven, een afzet hoeft echt niet in een zwabber te resulteren.